Profesorul Alexandru Rafila amintește că în țările în care s-a început școala s-a înregistrat o creștere a numărului d einfectări cu noul tip de coronavirus, însă acest lucru nu trebuie să ne sperie. Reprezentatul României la OMS spune că este imposibil ca boala să fie exclusă total din comunitățile de elevi, dar această situație nu trebuie privită ca pe o dramă, întrucât copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii.
Medicul Rafila a dat exemplul Germaniei unde, în Berlin s-au înregistrat cazuri de Covid în școli, dar nu a existat o creștere substanțială a numărului de îmbolnăviri.
„În Germania se înregistrează cazuri, dar nu este o explozie. Din cele circa 850 de școli care au fost deschise au apărut circa 41 de cazuri, ceea ce înseamnă 5%. S-a observat că în țările unde au reînceput activitățile școlare a existat o anumită creștere a numărului de cazuri. Important e ca această creștere să fie redusă și să permită desfășurarea activităților școlare fără întrerupere sau doar punctual întrerupere doar într-o anumită clasă în care s-au înregistrat un caz sau două.
„Cred că asta trebuie să fie filosofia. Boala nu poate să fie total exclusă dintr-o comunitate de copii”, a declarat Rafila la Antena3.
Medicul Rafila spune că cei mici fac de regulă forme ușoare ale bolii Covid-19, iar ideea de cazuri de coronavirus în școli nu ar trebui privită ca pe o tragedie:
„Pot apărea cazuri, nu e nicio nenorocire – copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii. De exemplu, copiii de până la 10 ani doar în proporție de 0,1% necesită spitalizare și atunci ei trebuie pur și simplu izolați pe durata bolii după care se vor reîntoarce în colectivitate.
Trebuie să încercăm să înțelegem lucrurile acestea și să nu le dramatizăm, dimpotrivă, trebuie să le rezolvăm pragmatic”, a conchis medicul Rafila.